Home

5 najbitnijih prednosti vežbanja sa spravom za veslanje

veslanje

Veslanje i van sezone

Mašina za veslanje neće pomoći samo veslačima. Zapravo, pet prvih prednosti korišćenja sprava za veslanje će pomoći svima koji teže ka jednom sveobuhvatnom fitnesu. Veslački pokreti angažuju nekoliko velikih mišićnih grupa i tako će Vam pomoći u oblikovanju gornjih i donjih delova tela. Pored toga, mašine za veslanje će takođe pokrenuti i Vaše srce i pluća i tako će predstavljati i jednu ozbiljnu aerobnu vežbu.

Prednosti sprave:

  1. Efikasno aerobno vežbanje: Zato što zahteva aktivaciju toliko velikih mišićnih grupa, mašina za veslanje je efikasan način da podignete broj otkucaja srca i tako povećate i preuzimanje kiseonika od strane organizma. Podesivi otpor na većini sprava za veslanje će Vam pomoći da dosegnete ciljane otkucaje srca kao i da ih usporite kada želite predah. Neke od ovih kućnih fitnes sprava dolaze čak i sa bežičnim kaišem za grudi kako bi Vam olakšale praćenje srčanih otkucaja bez upotrebe ruku.
  2. Efikasno sagorevanje kalorija: Vežbanje na mašini za veslanje utroši u proseku 600 kalorija na sat. A to je mnogo efikasnije u odnosu na mnoge druge kućne fitnes sprave koje su na tržištu. Na sobnom biciklu biste morali da se vozite oko sat i 18 minuta kako biste izjednačili utrošak kalorija sa vežbanjem na spravi za veslanje.
  3. Vežbanje gornjeg dela tela: Kao što ste i mogli očekivati, mašina obezbeđuju pristojne vežbe za delove tela iznad pojasa. One uključuju vežbe za romboidne mišiće ramena, trapezoidne u gornjem delu leđa i bočne mišiće u donjem delu leđa. Bicepsi, grudni i trbušni mišići takođe učestvuju u njima, ali u nešto manjoj meri. Zbog toga što morate da održite čvrst stisak na veslima, razvićete i snažnije šake i ručne zglobove, a to će Vam biti od koristi u mnogim sportovima.
  4. Vežbanje donjeg dela tela: Možda iznenađujuće, ali jedna od najvažnijih prednosti mašina za veslanje je trening koji pružaju delovima tela ispod pojasa. Zapravo, ljubitelji veslanja kao vežbe ga prvenstveno smatraju treningom za donje delove tela. Glavni mišići nogu koji su uključeni su kvadricepsi u prednjem i gornjem delu butina, ali angažovani su i listovi i sedalni mišići (zadnjice). Za najbolje uvežbavanje mišića donjih delova tela odaberite mašinu za veslanje sa kližućim sedištem.

Nizak rizik od povreda: Pokreti su prirodni i sa svojim niskim opterećenjem predstavljaju najmanji mogući stres za zglobove. S obzirom na to da sedite blizu podloge rizik da padnete je još manji nego što je sa sobnim biciklom. Dok naprezanje leđa treba uzeti u obzir, možete i umanjiti rizik od njihovog istezanja vežbama odgovarajućih formi. Pravilno držanje tela tokom veslanja omogućiće Vašim nogama da se leđa oslobode pritiska.

© 2011-2016 Copyrights Sajt Teretanac ne prodaje suplementaciju i ne snosi nikakvu odgovornost za istu.

Scroll to top